Prywatny taras na dachu, biuro w duchu re-use i zero waste. U podstaw projektu dla firmy z branży spożywczej, przygotowanego przez zespół Design Anatomy, leżą troska o odpowiedzialność środowiskową i ekologię przestrzeni pracy.
Projektując biuro dla Viterry architekci Design Anatomy postanowili nawiązać do branży, w której działa firma. Wykorzystali więc kolory pól widocznych z lotu ptaka; zbóż w ciepłych odcieniach żółci i złota oraz zielonych traw, uzupełniając je akcentami kobaltu. Myśląc o związkach firmy z naturą, postawiono na ekologię i odpowiedzialność środowiskową. W całym biurze pojawiły się ażurowe panele odgradzające poszczególne strefy oraz panele ścienne. Wszystkie wykonane zostały z butelek PET, które nie dość, że pochodzą z przetworzonego plastiku, to jeszcze cechują je wysokie parametry dźwiękochłonności i ciekawa estetyka.
Układ funkcjonalny biura jest czytelnie podzielony na części wspólne i strefy pracy. Sercem jest przestrzeń recepcyjna, miejsce integracji i interakcji całego zespołu. Dzięki zastosowanym zabiegom stylistycznym, różnorodności form i materiałów już od wejścia biuro wita wyjątkową energią. W bezpośrednim sąsiedztwie recepcji zaprojektowano budki telefoniczne oraz salki konferencyjne. Wszystkie wykończono akustycznymi okładzinami, a na sufitach znalazły się drewniane lamele. W ich wnętrzach dominują nasycone, zaczerpnięte z natury kolory, mające pobudzać energię w czasie odbywających się w nich spotkań.
Przeczytaj więcej pod linkiem:
https://nowawarszawa.pl/viterra-najwyzsze-pietro-olivia-prime-przywitalo-nowego-najemce/